Vitamine B12 tekort

Bij elk ziektebeeld waarbij de geestelijke gezondheidszorg ingeschakeld wordt, zou eerst gekeken moeten worden of er niet een tekort aan vitamine B12 is en de lever zijn reinigende werking kan uitvoeren. Maag-darm slijmvliesbeschadiging of erfelijk. Een B12 tekort, kan ontstaan door een darm en maagslijmvlies beschadiging of door een niet ontdekte langdurige bloedarmoede en is mogelijk te herstellen met voeding en sterk geconcentreerde stoffen verkregen uit voeding, mits het niet om een erfelijke aandoening gaat als Addison Biermer, wat een vorm van bloedarmoede is en niet voldoende eiwit intrinsieke factor aanmaakt en niet meer kunt herstellen.

Vitamine B12 tekort

Mogelijke oorzaken van een B12 tekort en het gebruik van supplementen

Verminderde productie Intrinsieke factor, ook wel (intrinsic factor genoemd), in de maag, door bijvoorbeeld: verwijdering deel van maag, maagontsteking met Helicobacter pylorimaagzweerverwijdering van galblaas of lekkende darm Laat je goed informeren, naar de werking van voedingssupplementen, begin niet zomaar met een dergelijk supplement, voordat er door iemand met specialistische kennis naar gekeken heeft, mogelijk zal het ‘t het resultaat van een bloedonderzoek kunnen beïnvloeden en kan het zo zijn, dat je wel een tekort hebt aan vitamine B12, maar dit door gebrek aan kennis niet wordt ontdekt.

Foliumzuur is zeer complex en heeft o.a. de taak om homocysteïne af te breken

De omzetting van het synthetische foliumzuur in een bioactieve co-enzymatische vorm is tamelijk complex. Om dit proces goed te laten verlopen zijn een goede lever- en darmfunctie, diverse enzymen en voldoende beschikbaarheid van vitamine B2, B3, B6 en C, zink en *serine noodzakelijk, je stofwisseling moet dan wel goed werken, want deze vorm moet omgezet worden in folaat en als dat niet gebeurd, dan heb je dus niets aan dat synthetisch supplement. Foliumzuur heeft als functie homocysteïne af te breken en om te zetten in het onschadelijker aminozuur methionine.  Maar als dit onvoldoende wordt omgezet blijft het in ons lichaam rondzweven en dat kan gevaarlijk zijn.

Bij een gebrek aan vitamine B12, werkt foliumzuur niet meer

Een chronisch te hoog aan homocysteïne vergroot de kans op hart- en vaataandoeningen. B12 helpt foliumzuur  homocysteïne af te breken en kan daarom helpen bij een betere functie van hart en bloedvaten. Bij een gebrek aan vitamine B12, werkt foliumzuur niet meer.  Neurologische klachten als gevolg van een vitamine B12-tekort kunnen door het toedienen van foliumzuur verergeren, met als gevolg zenuwbeschadigingen die niet meer zijn terug te draaien. Er mag alleen foliumzuur gegeven worden als een vitamine B12-tekort is uitgesloten of al behandeld wordt. Lees ook: Hypoglykemie, bloedglucose te laag, als diabetes een noodgeval wordt, Hart en vaatziekten en aanverwante problemen.  *Serine = afgekort tot Ser of S) is één van de twintig natuurlijk voorkomende aminozuren.

Homocysteïne is voor de bloedvaten even schadelijk als LDL cholesterol

Het bloed zorgt ervoor dat alle cellen van zuurstof voorzien worden. Cellen verbranden moleculen als eiwittenvetten suikers en koolhydraten met behulp van frisse lucht. Als er minder buitenlucht voorradig is, betekend dit dat verbranding trager wordt met moeheid tot gevolg. Bloedarmoede, gekenmerkt door een te laag gehalte aan bloedkleurstof (hemoglobine) of een tekort aan circulerende rode bloedcellen (erytrocyten), of door beide. Hemoglobine neemt zuurstof op vanuit de longen en geeft deze lucht af aan andere lichaamscellen.

ReizenReizen

Mogelijke gevolgen van een B12 tekort

Zenuwpijn en of neurologische klachten; Chronisch Vermoeidheid; Concentratiezwakte;  Geheugenzwakte;   Diabetes 3dementie; Woordvindingsstoornis; Terugkerende infecties; Slecht genezende wondjes; Ontstekingen ( tot abcesvorming en fistels toe ); Bloedarmoede in de voorgeschiedenis; Maag of darmproblemen; Krachtvermindering in benen en armen; Bloedvatproblemen of vaatlijden; Verschijnselen van trombose en osteoporose; Lange ziektegeschiedenissen, veel dokters bezocht zonder (blijvend) resultaat; Aanhoudende en hardnekkige schimmelinfecties.

Het menselijk microbioom, de bacteriën met belangrijke functies

Wat betekenen bacteriën voor onze gezondheid? Direct na de geboorte raakt ons lichaam bevolkt door miljarden verschillende bacteriesoorten, gezamenlijk het menselijk microbioom genoemd. Ze zitten op de huid, in de mond en darmen en in de longen en vagina. Eigenlijk overal waar ons lichaam grenst aan de buitenwereld. Samen leveren deze bacteriën een belangrijke bijdrage aan ons welzijn, in voor- en tegenspoed. De goede bacteriën vervullen heel belangrijke functies. Zo ondersteunen ze je immuunsysteem door te communiceren met de immuun cellen in de darm. Ook helpen ze je bij de voedselvertering door te zorgen dat het eten wat je eet wordt omgezet in stoffen die je makkelijk kan opnemen. Dit komt een regelmatige stoelgang ten goede. Verder maken ze vitaminen aan zoals vitamine B1, B6, B12, foliumzuur, biotine en vitamine K.Keizersnede en borstvoeding, de overdracht van bacteriën van moeder op kind

Tijdens de geboorte lijkt een belangrijk moment in de vorming van ons darmmicrobioom te zijn. Deze hypothese wordt ondersteund door het feit dat het darmmicrobioom bij kinderen geboren met een keizersnede sterk verschilt van die van kinderen die op natuurlijke wijze geboren worden. Dit kan op latere leeftijd een rol spelen bij een vitamine B12 tekort en aanhoudende schimmelinfecties.

BabyBaby

Keizersnede en het verlies van gezonde bacteriën

Baby’s, die via een keizersnede worden geboren, blijken meer ziekteverwekkende en minder gezonde bacteriën in hun darmflora te hebben. Dat blijkt uit onderzoek van Microbioloog Trevor Lavle. “Een belangrijke studie die bevestigt dat de darmflora kwetsbaarder is na een keizersnede”, zegt Willem de Vos, hoogleraar microbiologie aan de Universiteit Wageningen. Een optie zou zijn de pasgeboren in te smeren met de vaginale bacteriën van hun moeder, om allergische reacties in de toekomst te beperken en op latere leeftijd, risico’s op pre-diabetes te verkleinen. Dit wordt nog steeds onderzocht, mede omdat moeders bacteriën natuurlijk ook af kunnen wijken, dat zou natuurlijk getest kunnen worden.

Andere mogelijke oorzaken van een Vitamine B12-tekort

Vegetariërs en Veganisten die geen dierlijke producten gebruiken, moeten zich verdiepen in vervangende voeding

  • Geneesmiddelen: proton pomp remmers (omeprazol, pantaprazol), biguaniden (methformine), neomycine, anesthesie met N2O;
  • Diabetespatiënten die het medicijn metformine langdurig gebruiken, lopen het risico een tekort aan vitamine B12 te ontwikkelen. Dit medicijn heeft namelijk een negatieve invloed op de opname van vitamine B12 in de darmen, mensen met diabetes of met gevoelige voeten en benen kunnen vaak geen sokken met knellen elastiek verdragen

Zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte

Een ziektebeeld in de zwangerschap, gekenmerkt door een reeks aan verschijnselen, waaronder vooral verhoogde bloeddruk, oedeem, storingen in de eiwitstofwisseling, ongewenste stolling, trombose en verstoorde lever  en nierfuncties. Men vermoedt vooral een hormonale verstoring als oorzaak. Er bestaat een kans op zwangerschapsstuipen, die zowel voor de moeder als voor het kind schadelijk kunnen zijn.

Slechter slapen, zwangerschap en de buik

Tijdens de zwangerschap hebben veel aanstaande moeders moeite met slapen. Het slapen gaat wat moeilijker met een dikke buik, maar ook spanningen, de verstoorde lever en de hormonale veranderingen kunnen het slaapritme verstoren. Voor het slapen gaan een voetenbad met lavendel olie wil vaak helpen.

Lees meer
Zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte;
Met een voldoende hoeveelheid vitamine B12, zal je lichaam genoeg melatonine tot zijn beschikking hebben om je te helpen een goede nachtrust te krijgen. Slecht slapen zou dus kunnen wijzen op een B12 tekort;
Ook is bekend dat het gebruik van narcosegas een grote aanslag kan plegen op de aanwezige B12 in het lichaam. Als de status al niet meer optimaal is, zoals bij ouderen, dan kan de operatie gevolgen hebben vanwege het hierdoor ontstane B12-tekort, raadzaam is dan om voor de operatie de B12 status omhoog te brengen met bijvoorbeeld voeding;
Te weinig maagzuur

Homocysteïne en de bloedvaten

Een teveel aan homocysteïne kan de binnenwanden van de slagaders beschadigen. Bloed kleeft niet aan de bloedvaten en dat we hebben te danken aan de dunne laag epitheel cellen die de binnenkant van de slagaders bekleden. Deze cellen produceren een anticoagulans waardoor bloed langs de wanden van de aderen stroomt. Lees ook: Hypoglykemie, bloedglucose te laag, als diabetes een noodgeval wordt, Hart en vaatziekten en aanverwante problemen.  *Serine = afgekort tot Ser of S) is één van de twintig natuurlijk voorkomende aminozuren.

Bepaling niveaus en relevante onderling verhoudingen van neurotransmitters. Deze test wordt gedaan uit 2e ochtendurine (neurotransmitters totaal). Parameters die bij deze test uit urine gemeten worden: Adrenaline, Glycine, Dopamine, Kreatinine, GABA (Gamma-aminoboterzuur), Noradrenaline, Glutamaat, Noradrenaline/Adrenaline Ratio, Glutamine, Serotonine, Glutaminezuur

Homocysteïne pre-diabetes en voeding

Voedingsmiddelen waaruit homocysteïne wordt gevormd in het menselijk lichaam zijn melkeiwitten en kaas (caseïne!),  eiwit, hetzelfde als in vlees van zoogdieren en vissen. Zo kan een veelvuldig gebruik van eiwitten (met name eiwitshakes) een ophoping van homocysteïne in het bloed veroorzaken  Overmatig homocysteïne in het bloed kan de bloedvaten beschadigen en kan net zo gevaarlijk zijn als een te hoog LDL cholesterol. Eveneens is aangetoond dat homocysteïne een veel krachtiger effect heeft op het ontstaan van pre-diabetes dan mensen die geen klachten vertonen van diabetes.

Wat heeft een vernietigende werking van het epitheel

Roken, vrije radicalen, overgebleven bijproducten van ons stofwisseling, Homocysteïne,  onjuiste voeding, weinig beweging en levensstijl. Epitheelweefsel is een van de vier weefseltypen. Naast epitheelweefsel bestaan er ook nog de weefsels bindweefsel, spierweefsel en zenuwweefsel. Zenuwweefsel bestaat voor de helft uit neuronen (zenuwcellen) en de andere helft uit neuroglia (steuncellen).

Neuronen vervoeren impulsen (elektrische stroompjes)

Neuroglia verzorgen, onderhouden en beschermen de neuronen. De functie van zenuwweefsel is impulsgeleiding waardoor animale en ❶ vegetatieve functies (❶ a. een cel snel kan reageren op veranderingen) van het lichaam uitgevoerd kunnen worden, bij bijvoorbeeld vertraagde stofwisseling valt dit op. Denk als voorbeeld een “traag werkende schildklier, veroorzaakt door een gluten intolerantie”.

Lees meer
Het neuron bestaat uit een groot cellichaam met meerdere tot zeer veel (meestal korte) dendrieten en één (soms heel lange) axon. De drie typen neurogliacellen in het centrale zenuwstelsel zijn: astrocyten, oligodendrocyten en microgliocyten. Neuroglia van het perifere zenuwstelsel bestaat uit één type cellen: de schwanncellen.

De functie van spierweefsel is beweging
De drie typen spierweefsel zijn: glad spierweefsel, dwarsgestreept spierweefsel en hartspierweefsel. Dwarsgestreept spierweefsel is opgebouwd uit veelkernige spiercellen: spiervezels. Deze zijn gevuld met myofibrillen die uit actine- en myosinefilamenten bestaan. De filamenten kunnen, onder verbruik van ATP, in elkaar schuiven waardoor de spiercel (en uiteindelijk de hele spier) korter wordt. De skeletspieren bestaan uit dwarsgestreept spierweefsel. Ze staan onder invloed van het animale zenuwstelsel (willekeurig). Gladde spieren bevinden zich in de wand van de inwendige organen. Ze staan onder invloed van het vegetatieve zenuwstelsel (onwillekeurig). Het hart bestaat uit hartspierweefsel. De hartspiercellen werken autonoom doordat ze door een prikkelautomaat in het hart zelf worden aangestuurd.

Steunweefsels hebben een verbindende, steunende of een verzorgende functie: Ze geven steun aan het lichaam, beschermen de organen en bepalen hun vorm en onderlinge beweeglijkheid. Steunweefsel bestaat uit cellen met daaromheen een kenmerkende matrix (tussencelstof) die door gespecialiseerde steunweefselcellen wordt gemaakt. De matrix bepaalt de functie en de vorm van het betreffende type steunweefsel. Op grond van de matrix zijn er vier typen steunweefsel: bindweefsel, dit heeft een elastische, rekbare en soepele matrix; kraakbeen, dit heeft een rubberachtige matrix; bot, dit heeft een harde matrix; bloed en lymfe, dit heeft een vloeibare matrix. Bindweefsel heeft een geleiachtige matrix die drie typen eiwitvezels kan bevatten: collagene vezels, elastische vezels en reticulaire vezels. Afhankelijk van de vezelsamenstelling onderscheid je: straf bindweefsel, elastisch bindweefsel, losmazig bindweefsel, vetweefsel en reticulair bindweefsel.

Bindweefsel bevat: fibroblasten (bindweefselcellen), deze onderhouden en produceren de matrix (in reticulair bindweefsel worden ze reticulumcellen genoemd)
macrofagen, deze ruimen schadelijke stoffen en dode lichaamscellen op;
vetcellen (adipocyten), deze slaan vetdruppels op;
mestcellen (mastocyten), deze spelen een rol bij de afweer Kraakbeen bestaat uit kraakbeencellen omgeven door een rubberachtige en doorschijnende matrix die is opgebouwd uit chondrine (kraakbeenlijm) en collagene vezels. De drie typen kraakbeen zijn hyalien kraakbeen, elastisch kraakbeen en vezelig kraakbeen. Kraakbeen bevat geen bloedvaten.

Botweefsels bestaan uit botcellen en een harde matrix van kalkzouten en collagene vezels: Botweefsel is gestructureerd in osteonen (botbuizen). Botweefsel is goed doorbloed via de haverskanalen. We onderscheiden twee typen botweefsel: compact been en sponsachtig been. Botweefsel wordt continu afgebroken en weer opgebouwd. Bloed en lymfe hebben uit een vloeibare matrix en hebben een transportfunctie. Bloed bestaat uit bloedcellen en bloedplasma. Het stroomt in een gesloten buizensysteem, het bloedvatenstelsel. Lymfe bestaat voornamelijk uit vocht en leukocyten, afkomstig uit de interstitiële ruimte rondom de weefselcellen. Lymfe stroomt door het lymfevatenstelsel.

Epitheel (dekweefsel is een begrenzend weefsel en heeft de volgende kenmerken: Er is geen tussencelstof;
De cellen liggen tegen elkaar aan;
Het bevat geen bloedvaten;
Het heeft een slijtfunctie:
Cellen sterven af en worden continu nieuw aangemaakt;
het zit met een dunne laag, de basaalmembraan, vast aan het onderliggend weefsel.
Functies van epitheel zijn: bescherming, transport van stoffen en secretie van stoffen.

Eenlagige epithelen

Meerlagige epithelen

Als het bloedvat weer gerepareerd is

Kan het bloed weer stromen zoals eerder, en zich niet vasthouden aan de wand van de ader. Het resulterende litteken maakt de slagaderwand echter dik, hetzelfde wat op je huid gebeurd, als je daar ooit een wondje hebt gehad, die vaak wat langere tijd nodig had te genezen (een litteken). Het  doorstromen van het bloed door de ader kan dan moeilijker worden. Er is sprake van zogenaamde arteriële sclerose.

Litteken ontstaan door afval, wordt atherosclerose genoemd

Bij het litteken wordt een “lipide plug” gevormd, bestaande uit vetten, cholesterol kristallen, ijzer, koper en calcium. Deze zachte substantie wordt de atherosclerotische plaque genoemd. Dit fenomeen wordt atherosclerose genoemd. Atherosclerose kan vanzelf verdwijnen, vooral wanneer de verandering recent is. Als we de schadelijke levensstijl niet veranderen, zal dit van tijd tot tijd weer terug keren. Na enkele tientallen jaren kan het litteken dikker worden, en daarmee kan er atherosclerotische plaque ontstaan. En zo  kunnen onze slagaders langzaam dichtslibben.

Bloedonderzoek vitamine en indicatietesten B12 tekort

Waar moet je op letten en wat geef je aan je huisarts door, wat je wenst onderzocht gaat worden. Vitamine B12; Ferritine; Foliumzuur (Vitamine B11); Vitamine B6; Kalium; Calcium;  Magnesium; IJzer; HB; Homocisteïne; Vit. D3; MC; Bilirubine. Vraag bij je huisarts een kopie van de uitslagen en geef de waarden door aan je therapeut. foliumzuur, vitamine B6 en B12, bloedonderzoek

Lees meer
Informatie indicatietest vitamine B12 tekort
Een indicatietest vitamine B12 tekort, kan als aanwijsbare aanduidingen gebruikt worden om feiten van een gezondheidsklacht in kaart te brengen. Op grond van verdenking en ervaringen van ervaringsdeskundige, die wellicht al jaren met deze beperkingen en onderzoeken te maken heeft. Een indicatie is een aanwijzing dat een bepaalde klacht / beperking van de gebeurtenis of situatie vast gelegd wordt in een document. Meer informatie.

Informatie indicatietest lekkende darm, maagslijmvliezen
Een indicatietest “lekkend slijmvlies”, kan als aanwijsbare aanduidingen gebruikt worden om feiten van een gezondheidsklacht in kaart te brengen, zoals klachten met mond, darmen, maag en huidslijmvliezen. Op grond van verdenking en ervaringen van ervaringsdeskundige, die wellicht al jaren met deze beperkingen en onderzoeken te maken heeft. Een indicatie is een aanwijzing dat een bepaalde klacht / beperking van de gebeurtenis of situatie vast gelegd wordt in een document. De huid en de slijmvliezen in onze darm, maag en mond, vormen een belangrijke eerste bescherming om te voorkomen dat lichaamsvreemde stoffen binnendringen in dieper gelegen weefsel en halen voedingsstoffen uit ons voedsel voor onze organen, spieren, botten en pezen.

Voor een juiste diagnose raadpleeg een arts

Bij een gastric bypass wordt de dunne darm halverwege aan de verkleinde maag vastgemaakt en ga je na de ingreep erg snel gewicht verliezen, het is een ingrijpende operatie. Hoe de stofwisseling werkt is dan heel belangrijk om te weten, omdat het kan zijn, dat belangrijke taken uitvallen, waardoor voedingstoffen als vitamine B12 mogelijk niet kunnen worden opgenomen en de werking van foliumzuur verloren gaat en dit homocysteïne wat weer bloedvatproblemen kan veroorzaken.

In het eerste jaar worden maagbeschermers voorgeschreven, wordt  daarmee gestopt, dan kunnen er hevige pijnenontstaan, met ernstige complicaties! Wanneer het slijmvlies weer geheeld is, is te proberen een natuurlijk stofje in te zetten, die de slijmvliezen weer kunnen herstellen. Maagzuurremmers zoals Omeprazol, losec, rennies, zantac, enz. kunnen de opname en vertering van aminozuren belemmeren, met gevolgen voor de slaap en energie en kan leiden tot vermoeidheid.

En zo kunnen maagzuurremmers ook leiden tot bloedarmoede en longproblemen. IJzer is van belang voor een goede transport functie van zuurstof in het bloed. Overleg altijd eerst met de arts, de meeste mensen weten wel waar de maagzuurremmers voor gebruikt worden. Helaas weet een deel van de mensen niet, waar ze bepaalde medicijnen nog voor gebruiken en dan zijn het de bijwerkingen niet waard, hier zou veel meer aandacht voor moeten komen.