Diabetes bloedsuiker schommelingen, hoge bloedsuiker

Diabetes type 1, 2 en 3 – Type 1 bloedsuiker schommelingen, met klachten als: veelvuldig urineren, veel eten of juist weinig kunnen eten, dorst, ook ‘s nachts, vermoeidheid, vermagering, jeuk, afvallen, hardnekkige schimmel infecties of spruw en een verhoogde gevoeligheid voor infecties. Type 2 bloedsuiker constant hoog, met klachten als: dubbel zien, branderige ogen, moe, tintelende ledematen, zere benen. Type 3 mogelijk verband met dementie, Deze vorm van diabetes heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel in het lichaam, maar wel op de werking van de hersenen. Daarom wordt de ziekte van Alzheimer soms ook diabetes type 3 genoemd.

Diabetes

Voorkom nierschade

 • Door de nierfunctie met behulp van een urinemonster elk jaar te laten testen, deze test heet albuminetest,
 • Albumine is één van de kleinere eiwitten die als eerste wordt doorgelaten. Bij grotere schade aan de nieren komen ook de grotere eiwitten, de globulines, in de urine terecht.

Mocht dit niet lukken, op welke manier dan ook, kan ik je mee helpen

 

De volgende testen worden uitgevoerd:
glucose (nuchter)
HbA1c

Meer informatie

De volgende testen worden uitgevoerd:

 • glucose (nuchter) 
 • HbA1c

Glucose

De glucosetest meet de hoeveelheid glucose in bloed. Glucose is chemisch gezien een eenvoudig, klein suikermolecuul. In voedsel zitten lange ketens van suikermoleculen (koolhydraten) die tot verschillende kleine suikers worden afgebroken, waaronder glucose. Het wordt via de wand van de dunne darm in het bloed opgenomen. Meer informatie

Schimmelinfecties bij diabetes - beschadiging van de huid, kan infecties geven

Gisten zoals de candida albicans kunnen zich bij diabetes sneller uitbreiden door de verhoogde glucosegehalte in het bloed. Ook komt een te hoog glucosegehalte bij stress veel voor. De hormonen adrenaline en cortisol zijn hier verantwoordelijk voor. Onder invloed van stress komt er suiker vrij in het bloed, dit wordt ook wel stressdiabetes genoemd. Het glucosegehalte in het bloed stijgt. 
Als de bloedsuikerspiegel verhoogd is, worden de wanden van de haarvaatjes wat dikker. Hierdoor kunnen de witte bloedlichaampjes (die betrokken zijn bij het bestrijden van een infectie) niet goed werken, dit vermindert de doorbloeding van alle weefsels. Hierdoor kan er sneller een infectie ontstaan.

 • Bij diabetes brengt een schimmelinfectie extra risico’s met zich mee. Bij mensen met suikerziekte genezen wondjes minder snel. Hierdoor kunnen bacteriën sneller toeslaan, waardoor de wond kan gaan ontsteken. Bij schimmelinfecties is de huid vaak al beschadigd. Zo wordt bij voetschimmel de huid tussen de tenen weker, hier kan vuil naar binnen. Of er ontstaan wondjes door te krabben als de schimmelplekken jeuken. Kijk altijd of er plekken zijn die de huid beschadigen of week maken, deze plekken hebben extra aandacht nodig.

 • Stressdiabetes komt ook voor bij histamine intolerantie

Insufficiëntie van de cellen van Langerhans

Verstoorde koolhydraat stofwisseling (‘suikerziekte’), met een verhoogd glucosegehalte van het bloed en uitscheiding van glucose met de urine. Deze storing wordt veroorzaakt door een onvoldoende productie en/of werking van het alvleesklierhormoon insuline, in combinatie met andere, deels nog onbekende factoren. De gestoorde suikerstofwisseling levert te weinig energie, waardoor abnormaal veel vetten en eiwitten (op een onjuiste manier) worden verbrand.

veelvuldig urineren, veel eten of juist weinig kunnen eten, dorst, ook ‘s nachts, vermoeidheid, vermagering, jeuk, afvallen, hardnekkige schimmel infecties of spruw en een verhoogde gevoeligheid voor infecties. Insuline-afhankelijke diabetes (type I -diabetes) wordt vaak door auto-immuniteit veroorzaakt.

Verstoorde koolhydraat stofwisseling (‘suikerziekte’), met een verhoogd glucosegehalte van het bloed en uitscheiding van glucose met de urine. Deze storing wordt in tegenstelling tot diabetes type I niet veroorzaakt door een onvoldoende productie en/of werking van het alvleesklierhormoon insuline, maar door onvoldoende opname van insuline door de lichaamscellen. Deze tekortschietende opname is het gevolg van vervuiling, verkeerde opbouw en/of andere oorzaken van stoornissen in de functies van de celmembraan. De hierdoor verstoorde suikerstofwisseling levert te weinig energie, waardoor abnormaal veel vetten en eiwitten (op een onjuiste manier) worden verbrand.

Dubbel zien, branderige ogen, moe, tintelende ledematen, zere benen. Heel langzaam ontstaat Diabetes type 2, voorafgaand kun je met een pre-diabetes indicatietest beoordelen of er sprake is dat diabetes 2 te voorkomen is, in een later stadium kan je last van je bloedvaten krijgen, door plak in bloedvaten, ze worden slap en kunnen stuk gaan, welke je kan herkennen aan: aambeien, spataderen, wondjes die niet dicht willen gaan, eiwitten in urine en uiteindelijk kan er nierschade ontstaan. Als je er niets aan doet, kunnen er grote gevolgen voor je gezondheid ontstaan.

Voorkom nierschade

 • Door de nierfunctie met behulp van een urineonderzoek elk jaar te laten testen, deze test heet albuminetest,
 • Albumine is één van de kleinere eiwitten die als eerste wordt doorgelaten. Bij grotere schade aan de nieren komen ook de grotere eiwitten, de globulines, in de urine terecht. 
 
 • Zorg voor een zo’n constant mogelijk niveau aan suiker in het bloed ( geen bewerkte suikers nemen en matig het eten van koolhydraten en bewerkt vet), eet vezels, noten, bonen, kokosnoot, fruit en groente, vis en eet kleine porties en drink vocht (zonder toegevoegde suikers);
 • Beweeg;
 • Besteed aandacht aan het gebruik van koolhydraten. Er zijn ‘snelle’ en ‘langzame’ koolhydraten. Hoe langzamer je bloedsuiker stijgt, hoe beter;
 • Er zijn veel verschillende soorten diabetes, en ook diverse natuurlijke middelen om diabetes te voorkomen en de symptomen, zoals poreuze aderen te behandelen
 

16 Jaar is Wim diabetespatiënt, pas 2 jaar geleden heeft Wim deze sluipmoordenaar serieus genomen. Te laat… 

In 1990 kreeg Wim een hartaanval, hij was toen 29 en had al geruime tijd last van pijn op zijn borst maar wilde niet aan het ergste denken. Begin 1991 is Wim geopereerd in Breda, 5 by-passes. Nooit klachtenvrij geweest, lag ook deels aan Wim zelf. Hij nam het niet zo nauw, de meeste meters liep hij op-en-neer naar de cafetaria of de Chinees. In 1997 liep het helemaal uit de hand. Hij kon geen stap meer zetten en was verslaafd aan de – op den duur niet meer werkende – tabletjes voor onder mijn tong om mijn aders wijder te maken. Dit resulteerde in een zgn. TEC-behandeling, iets gelijk dotteren maar in plaats van een balonnetje gingen ze met een soort mesje in mijn aders om de obstakels weg te schrapen. De kans op overleven was 25%, daar kon Wim het mee doen. Gelukkig lukte de ingreep en kon hij weer even – letterlijk en figuurlijk – ademhalen. Voor een paar maanden want de problemen begonnen weer… 

Lees Wim zijn verhaal verder

Dementie is een ingewikkeld ziektebeeld en is een verzamelnaam voor verschillende ziektes en diagnoses die de hersenen aan kunnen tasten in het functioneren. Er is niet één oorzaak voor het ontstaan om aan te wijzen, de effecten worden mogelijk gekenmerkt door eiwitafzettingen in de hersenen. In het ontstaan van deze afzettingen zijn onder andere ontstekingen dat tot een lekkende bloedhersenbarrière kan leiden. Ook insulineresistentie in de hersenen blijkt een rol te spelen en zo zou je mogelijk kunnen spreken van een hersendiabetes, lees meer…..

Aanverwante aandoeningen