Bijnieren, de energie boosters bovenop onze nieren

De organen in ons lichaam die ervoor zorgen dat we voldoende energie hebben zijn met name onze bijnieren. Dit zijn twee “mutsjes”, soort alpino-petjes, bovenop onze nieren. De nieren bevinden zich achterin ons lichaam, ter hoogte van de onderste rib. We zouden het niet vermoeden, maar deze kleine orgaantjes bepalen voor een groot deel hoe wij ons voelen en zelfs de manier waarop we denken. Cortisol is het belangrijkste stress hormoon geproduceerd door de bijnieren, en is ook een krachtige ontstekingsremmende hormoon, die samen met het DHEA zorgt voor een balans.

Bijnieruitputting

Het DHEA is een steroïde hormoon dat door de bijnieren, de geslachtsklieren, vetweefsel en de huid wordt aangemaakt uit HDL cholesterol. DHEA-niveaus stijgen vaak ruim vóór de puberteit, wanneer de bijnieren beginnen met de productie van deze chemische stof. Op dat moment begint acne te verschijnen bij tieners met een genetische aanleg. De huid is de spiegel van alle slijmvliezen door heel je lichaam, de beschermer van indringende stoffen. Verhoogde of schommelende  hormoonniveaus zie je vaak bij het voor “niet voedzaam voedsel” dat wordt genuttigd, dit kan weer voor allergieën zorgen en uiteindelijk tot lekkende slijmvliezen, van huid, mond, maag en darm.

KokenKoken

Een verhoging van cortisol kan de immuun functie voor een deel uitschakelen, ze kunnen niet tegelijk functioneren. Een andere belangrijke functie is het verhogen van de bloedsuikerspiegel door middel van gluconeogenese = het opnieuw aanmaken van glucose. De hoge hoeveelheden glucocorticoids kunnen schildklierfuncties afremmen, zoals het omzetten van T4 in actieve T3 en dat betekend minder energie. DHEA wordt een androgene hormoon genoemd. Het is een voorloper voor testosteron en de oestrogenen. DHEA tegenpool van cortisol. DHEA is een zeer krachtig anti-aging hormoon. Lage niveaus van DHEA zijn mogelijk aan te tonen bij mensen met kanker, Alzheimer, Diabetes, Depressie, Hypothyreoïdie en Bijnier Vermoeidheid, wat betekend dat ontstekingen hier kunnen ontstaan.Cortisol en DHEA, werkt als moe en actief zijn - een balans is noodzakelijk

Aangezien cortisol en DHEA tegengestelde effecten hebben, moeten ze samen worden gezien als een verhouding. Zoals met elk belangrijk controlesysteem in het lichaam, werken cortisol en DHEA door hun afwisselende werking als een dualistische balans, zoals tussen moe en actief zijn, slapen en opstaan. De verhouding tussen cortisol en DHEA heeft tal van effecten op het lichaam. Wanneer cortisol onevenredig wordt verhoogd tot DHEA, is de verhouding hoger. Wanneer de cortisol naar DHEA-verhouding is verhoogd, worden de talrijke biologische effecten die deze verhouding in het lichaam heeft, vergroot.

 • Er zijn aanwijzingen dat teveel aan glucoserijk voedsel hyperglykemie kan veroorzaken, wat kan leiden tot diabetes, in veel gevallen specifiek kan worden veroorzaakt door onevenwichtige cortisol- en DHEA-niveaus;
 • Trage Schildklier, vertering en hormonale gevolgen kunnen hebben voor de eierstokfunctie;
 • Ontgiftingscapaciteit van de chakra’s wordt minder. Aangezien het lichaam energie nodig heeft om goed om te gaan met giftige metalen, de hormonen geproduceerd door de bijnieren worden gebruikt om zware metalen te elimineren, wat betekend dat allerlei stoffen uit bijvoorbeeld parfum bevattende deo, fluorhoudende tandpasta’s minder goed afgebroken kunnen worden. Juist als het lichaam moe wordt, heeft het meer vocht nodig en gaan we meer koffie drinken voor energie, wat de vochthuishouding niet ten goede komt.
 • Skeletgezondheid. Hoge niveaus van cortisol kan leiden tot afbraak van het bot, alsmede disbalans van collageen die bot bij elkaar houd;
 • Geheugen. DHEA is een belangrijk onderdeel voor hersenfunctie;
 • Cortisol en DHEA hebben intrinsieke relaties met tal van andere steroïde hormonen zoals progesteron en aldosteron. Als de bijnierfunctie wordt aangetast, kan het lichaam de pregnenelone omzeilen, zoals  progesteron  cortisolpad en pregnenelone “stelen”. Dit kan leiden tot tal van complicaties, waaronder de overdracht van progesteron in androgene testosteron.

De beste manier om cortisol en DHEA te testen is via het speeksel. Bloedspiegels van steroïde hormonen zijn minder nauwkeurig, omdat heel vaak deze hormonen zijn gebonden aan eiwitten in het bloed. Het speeksel wordt verkozen boven bloed en urine omdat speekselhormoon waarden zijn meer “bio-beschikbaar” dan de andere biopten. In sommige chronische situaties, kunnen zeer hoge niveaus van cortisol en adrenaline  leiden tot hyperglykemie. Dit is te wijten aan het feit dat adrenaline en cortisol beide de bloedsuikerspiegel te verhogen. Altijd graven voor de onderliggende oorzaken van jouw gezondheidsproblemen. De bijnierfunctie controle kan zowel een oorzaak van dis-ease, zoals: hart en vaatziekten; infectie ziekten; verstoring van het balans in het hoofd

Een onbalans in het leven en bijnieruitputting

Bijnieruitputting kan ontstaan door stress om ons heen, te drukke baan, angststoornissen, trauma’s, maar ook door stress in het lichaam zoals ontstekingen, die bijvoorbeeld verwaarloosd zijn en chronisch zijn geworden. Onderschat wordt, hoe slecht overactiviteit door sport en zwaar werk voor het lichaam is, zoals aan kracht training te doen en door te gaan tot het lichaam niet meer kan. Er kan een overtrainingssyndroom ontstaan. Met regelmatig relaxen kunnen we stress verminderen.

De hypothalamus, hypofyse en bijnieren werken samen

De HPA-as, beter bekend als Hypothalamus, Hypofyse en Bijnier-as, bestaat uit de hypothalamus, de hypofyse en de bijnieren. De H in HPA staat voor Hypothalamus, een klein onderdeel van de hersenen met een grote taak. De functie van de hypothalamus is om signalen van de hersenen naar de bijnieren, hypofyse en andere organen te sturen zodat het vaak als het beginpunt van de HPA as wordt beschouwd. Uiteindelijk is je Hypothalamus mede verantwoordelijk voor je biologisch ritme, lichaamstemperatuur en je energieniveau.

Geproduceerde hormonen gecontroleerd door de bijnieren

De hypofyse is zelfs nog kleiner dan de hypothalamus, maar maakt een gigantische hoeveelheid aan hormonen die ons lichaam nodig heeft. Deze erwt-vormige klier produceert bijvoorbeeld hormonen als het groeihormoon,   het is verbonden met de hypothalamus en bevindt zich aan de basis van de hersenen. De bijnieren, we hebben er allemaal twee en ze zitten net boven onze nieren. Hoewel ze ver van de hypothalamus en hypofyse af zitten zijn ze verbonden.

De bijnieren produceren zelfs meer hormonen dan de hypofyse – steroïde hormonen als cortisol, geslachtshormonen als DHEA en stresshormonen als adrenaline en dopamine. De hormonen die geproduceerd worden door onze bijnieren controleren chemische reacties in grote delen van ons lichaam, inclusief de bekende “vecht-of-vlucht” reactie. Zo heeft vermoeidheid direct gevolgen voor ons lichaam en schopt de hormoonhuishouding in de war.

Hoe je darmen in verbinding staan met je hoofd

Buik en darmen staan voor: zorg voor jezelf en is je innerlijke kracht, hier gaat alles om balans, krijg je voldoende kwalitatieve voeding binnen, zit je te lang op een stoel, Zit je veel op internet, slaap en beweeg je voldoende. Als je met je aandacht bij je buik kan blijven door middel van meditatie en je ademhaling, voel jij je compleet en sterk en vitaal. Het hart staat voor: verbinding, respect en enthousiasme Als je vanuit je hart kunt leven, voel je dat je leeft en kun je geraakt worden door mensen, door muziek, de natuur. Het hoofd gevoed door darmen is een helder en geconcentreerd hoofd dat beslissingen durft te maken. Omdat je verbonden bent met je darmen en je hart, ben je niet gevangen door je gedachten.

Verhaal uit de praktijk

Een jongeman komt met ernstige vermoeidheidsklachten om advies bij mij vragen, gezien zijn leeftijd net in de 20, moet hij op de kracht van zijn leven zitten. Ik vraag: heb je zwaar werk? Nee, ik werk bij een winkel achter de kassa. Doe je aan sport, ja. Dat is normaal voor deze leeftijd, maar hierdoor kan op deze leeftijd niet direct uitputting ontstaan. Dan vraag ik door of hij zijn eten aanpast tijdens zijn sport. Hij is dol op pizza en nog meer van dit soort etenswaren. Ik ken een aantal jonge mensen bij mij in de praktijk, die eten ook pizza, maar zijn niet uitgeput, alhoewel je verder in dit artikel leest, dat slechte koolhydraten het cortisol niveau wel uit kunnen putten, maar dit vaker op hogere leeftijden voorkomt. Daar moet wat anders aan de hand zijn. Dus ga ik door met vragen. Is er tijdens je werk, je sport iets veranderd in je dagelijkse leven? Direct was er zo niets te bedenken, tot hij aangaf, dat hij naast de sport, baan en slechte eetgewoonten, 6 weken met een verbouwing van een huis had meegeholpen, daar had het lichaam echt geen voedingsstoffen voor en raakte uitgeput.

Angst, Paniek, heftige emoties, als kwaad worden, projectie, je niet begrepen voelen, steeds opnieuw je grenzen aan moeten geven, geen waardering of begrip voor je situatie, krijgen, gepest worden, maar ook pijn, ontstekingen die niet gevonden worden, het is als topsport voor je lichaam. Heel veel aandoeningen als Borderline, persoonlijkheidsstoornissen of PTTS worden zwaar onderschat.

Het lichaam is continu bezig om het lichaam bij te sturen en als er dus plots angst komt, of een paniek aanval, is dit topsport voor je lichaam en kan hetzelfde gebeuren als bij een overtraining bij sport. Het heeft gevolgen voor het  limbisch systeem in de hersenen dat betrokken is bij herinneringen en emoties, eetlust, vertering en intimiteit.  Aangestuurd door o.a. de hippocampus, amygdala , hypothalamus en controleren de neurotransmitters noradrenaline, serotonine en dopamine. 

Als je van jezelf nog van alles moet doen, dan doe je dit zonder dat je er last van hebt. Na overbelasting wordt dit anders, je hebt, wat je moet doen, niet meer onder controle en dan ontstaat er een overactiviteit van de nieren, wat kan zorgen voor hoge bloeddruk en een te hoog aan cortisol, stemmingswisselingen, slaap problemen, verhoogde bloedsuiker en irritatie, wat uiteindelijk tot een depressie kan leiden en vermoeidheidsklachten en juist de bloeddruk, nu heel laag wordt.

Frustratie en niet herkent worden in de vermoeidheidsklachten, put het lichaam nog meer uit

Wanneer je deze klachten niet herkent, geen erkenning krijgt bij een specialist, en alleen nog maar vermoeider raakt, zullen de bijnieren uitgeput raken. Dit is ook vaak de reden dat mensen vaak ziek worden na een stressvolle periode. In een stressvolle periode wordt er meer cortisol geproduceerd en schakelt het DHEA zich uit, wat nodig is voor ontspanning, “cortisol kan nu uitgeput raken en ons immuunsysteem loopt gevaar, waardoor een ontsteking heftig de kop op kan steken kan en dit klachten kan geven als vermoeidheid, allergieën, pijn in gewrichten en ontstekingen.

Gezonde pure vetten, vormen de bouwstof voor onze steroïde hormonen

Er wordt al snel geroepen, pas op met vetten en dat doen we dan ook met ons allen, maar weten ook niet welke zijn nu wel goed. Vetten, juist de dierlijke, verzadigde vetten en vetten van pure plantaardige afkomst, vormen de bouwstof voor onze steroïde hormonen, zoals cortisol. Ook de bijnierschors zelf, dus de cellen die de cortisol aanmaken, bestaan voor een groot deel uit deze vetten. In plaats daarvan, eten we veel slechte bewerkte koolhydraten en vetten, die de bijnieren flink aan het werk moeten zetten om nog meer cortisol aan te maken.

Bij het Cushing-syndroom hoog corticosteroïden spiegel - overproductie bijnieren

Corticosteroïden beïnvloeden de hoeveelheid en spreiding van het lichaamsvet, overmatige vetafzetting op de romp die vooral merkbaar kan zijn boven in de nek, iemand met Cushing-syndroom heeft meestal een groot, rond gezicht, armen en benen zijn gewoonlijk dun in verhouding tot de verdikte romp, er treedt verlies van spiermassa op, met zwakte als gevolg. De huid wordt dun, geneest slecht bij kneuzingen en snijwonden en er ontstaan snel blauwe plekken, wat kan resulteren in bloedarmoede.

Op de onderbuik kunnen paarse striemen ontstaan die er als zwangerschapsstrepen (striae) uitzien, mensen met Cushing-syndroom raken daardoor sneller vermoeid. Corticosteroïden zijn hormonen die worden geproduceerd door de bijnierschors. De productie van DHEA-S kan stil komen te liggen en staat onder controle van het hypofysehormoon adrenocorticotroop hormoon (ACTH) en andere hypofysefactoren. De hypofyse is een hormoonproducerende klier onder aan de hersenen.

Als de arts het syndroom van Cushing vermoedt

De arts zal de concentratie van cortisol (het belangrijkste corticosteroïde) in het bloed meten. Normaal zijn de cortisolspiegels ‘s ochtends hoog en dalen ze in de loop van de dag. Bij mensen met Cushing-syndroom zijn de cortisolspiegels echter de gehele dag hoog. Daarom zegt een bloedtest in de ochtend alleen niets, er moeten meerdere testen op de dag worden gedaan.

Mooi en gezondMooi en gezond

In de ochtend, middag en avond, om een goed cortisol beeld te krijgen. Er zijn speciale speekseltesten,  Die bij klachten die lijken op een burn-out of uitputting, die het cortisol en DHEA profiel kunnen meten. Daarnaast is het belangrijk om een afspraak met een arts te maken en de hypofyse te laten controleren op mogelijke afwijkingen die soms voor kunnen komen bij Cushing.

Cortisol in speeksel meten informatie van het ziekenhuis, lees meer...
Cortisol is een hormoon dat een rol speelt in allerlei processen in het lichaam. De hoeveelheid cortisol kan worden gemeten in uw speeksel. Hiervoor verzamelt u speeksel in een speciaal buisje, de salivette. Cortisol is een hormoon dat door de bijnier wordt aangemaakt. Dit gaat volgens een zogenaamd dagritme. De concentratie is ‘s ochtends hoger dan ’s avonds. Via het bloed komt het hormoon terecht in het speeksel. Daarom is het erg belangrijk dat u de instructies over de tijden op het aanvraagformulier goed opvolgt.Gebruik lichaamsmateriaal. Nadat het aangevraagde onderzoek is uitgevoerd, is soms nog materiaal over. Het overgebleven materiaal wordt vernietigd nadat al het aangevraagde onderzoek afgerond is. Soms worden restanten gebruikt als testmateriaal, bijvoorbeeld om een onderzoeksmethode te verbeteren. Dit gebeurt anoniem en het is niet te herleiden van wie het materiaal afkomstig is. Hiertegen kunt u bezwaar maken bij de receptie van het laboratorium.Voorbereiding, tips goed om te weten, ook bij een ander speekselonderzoek. Voor dit onderzoek verzamelt u speeksel in een speciaal buisje, de salivette. De salivette is een buisje met een watje in de vorm van een staafje, de kauwwat. U kunt dit buisje ophalen bij het Laboratorium Bloedafname van het Flevoziekenhuis. Wilt u bij het ophalen van het buisje uw patiëntenpas en het laboratorium aanvraagformulier dat u van uw behandelend arts heeft gekregen, meenemen? U vindt het Laboratorium Bloedafname op de begane grond in de centrale hal van het Flevoziekenhuis.Belangrijk voordat u speeksel verzamelt• Het speeksel mag geen bloed bevatten. Voorkom daarom dat voor het kauwen het tandvlees gaat bloeden; • Eet de dag voor het kauwen geen voedsel met harde korstjes; • Zorg dat u tenminste een half uur voor het kauwen: • Uw tanden niet poetst; • Uw tanden niet flost; • Niet meer eet of drinkt; Heeft u een verhoogde kans op verslikken, overleg dan met uw arts over eventuele maatregelen; • Eet geen drop en rook geen tabak op de dag van afname; Doe de afname het liefst op een dag zonder avond- of nachtdienst.Onderzoek en het verzamelen van speeksel. • Om speeksel te verzamelen gaat u kauwen op de kauw wat. Voor een betrouwbare laboratoriumuitslag is het belangrijk dat u het speeksel verzamelt op het tijdstip dat de arts op het laboratoriumformulier heeft aangegeven.Het verzamelen van het speeksel. • Controleer het aangegeven tijdstip. Het liefst rond middernacht, tenzij de arts een andere tijd heeft aangegeven; • Noteer de exacte tijd waarop u gaat kauwen op de buis; • Spoel de mond met water; • Pak de salivette bij het doorzichtige plastic zo hoog mogelijk vast (zie afbeelding), dus vlak onder de dop. Verwijder de dop; Neem het wattenrolletje uit het bovenste buisje (het zeefje). Kauw het voorzichtig tot u het gevoel heeft dat u het speeksel niet meer in de mond kunt houden. Hiervoor is gemiddeld anderhalve minuut voldoende; • Doe het natte wattenrolletje terug in het bovenste buisje (het zeefje). Sluit de salivette met het dopje af; • Bewaar de gesloten salivette met daarin het wattenrolletje met speeksel in de koelkast; • Verzamel het speeksel nauwkeurig. Als u zich vergist kunt u bij het Laboratorium Bloedafname een nieuwe salivette ophalen en opnieuw beginnen met verzamelen;Inleveren van de salivette De salivette kunt u samen met het laboratorium aanvraagformulier inleveren bij het Laboratorium Bloedafname. Hier heeft u ook de salivette opgehaald. Vergeet niet een nummer bij de automaat te trekken voor ‘inleveren materiaal’. Lever de salivette na het verzamelen van het speeksel zo spoedig mogelijk in, op de dag zelf of de eerstvolgende dag dat het Laboratorium Bloedafname is geopend. Houd er rekening mee dat het Laboratorium Bloedafname alleen op werkdagen is geopend van 7.30 uur tot 17.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur.De uitslag U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw behandelend arts.Bron: Flevoziekenhuis

Bij de ziekte van Cushing zit het probleem vaak in de hypofyse

De hypofyse, ook wel ‘meesterklier’ genoemd, bestaat uit een voorkwab en een achterkwab. De voorkwab scheidt groeihormonen af die de groei bevorderen door de proteïnevorming, de celvermeerdering en de cel differentiatie (cel vermeerdering), te beïnvloeden. Groeihormonen stimuleren de eiwitsynthese in alle cellen van het lichaam, bevorderen in toenemende mate het gebruik van vetzuren (HDL cholesterol),  (uit vetweefsel) voor energie en verminderen de glucose-utilisatie (het enige hormoon wat de bloedsuikerspiegel verlaagd) in het gehele lichaam, Vermeerderen groeihormonen de eiwitten in het lichaam, verbruiken vetvoorraden en sparen koolhydraten. De Hypofyse en emotionele balans, een klein kliertje met zoveel macht

De ziekte van Addison en mogelijke oorzaken

Stoppen met het (langdurig) gebruik van corticosteroïden, operatie aan de hypofyse, te weinig maagzuur, histamine, adrenoleukodystrofie,  adrenoleukodystrofie (ALD) verwijst naar diverse erfelijke aandoeningen die het zenuwstelsel en de bijnieren aan kunnen tasten. Andere namen hiervoor zijn adrenomyeloneuropathie, ‘childhood’ cerebrale ALD en de ziekte van Schilder-Addison;- Bijnierhyperplasie; een aangeboren afwijking van één of meer, bijnierhormonen, Syndroom van Waterhouse  Friderichsen, een ernstige stoornis van de bijnieren, veroorzaak door een infectie.

Cortisol in speeksel meten informatie van het ziekenhuis, wat moet je weten, voor je begint met de speekseltest, lees meer...
Cortisol is een hormoon dat een rol speelt in allerlei processen in het lichaam. De hoeveelheid cortisol kan worden gemeten in uw speeksel. Hiervoor verzamelt u speeksel in een speciaal buisje, de salivette. Cortisol is een hormoon dat door de bijnier wordt aangemaakt. Dit gaat volgens een zogenaamd dagritme. De concentratie is ‘s ochtends hoger dan ’s avonds. Via het bloed komt het hormoon terecht in het speeksel. Daarom is het erg belangrijk dat u de instructies over de tijden op het aanvraagformulier goed opvolgt.Gebruik lichaamsmateriaal. Nadat het aangevraagde onderzoek is uitgevoerd, is soms nog materiaal over. Het overgebleven materiaal wordt vernietigd nadat al het aangevraagde onderzoek afgerond is. Soms worden restanten gebruikt als testmateriaal, bijvoorbeeld om een onderzoeksmethode te verbeteren. Dit gebeurt anoniem en het is niet te herleiden van wie het materiaal afkomstig is. Hiertegen kunt u bezwaar maken bij de receptie van het laboratorium.Voorbereiding, tips goed om te weten, ook bij een ander speekselonderzoek. Voor dit onderzoek verzamelt u speeksel in een speciaal buisje, de salivette. De salivette is een buisje met een watje in de vorm van een staafje, de kauwwat. U kunt dit buisje ophalen bij het Laboratorium Bloedafname van het Flevoziekenhuis. Wilt u bij het ophalen van het buisje uw patiëntenpas en het laboratorium aanvraagformulier dat u van uw behandelend arts heeft gekregen, meenemen? U vindt het Laboratorium Bloedafname op de begane grond in de centrale hal van het Flevoziekenhuis.Belangrijk voordat u speeksel verzamelt• Het speeksel mag geen bloed bevatten. Voorkom daarom dat voor het kauwen het tandvlees gaat bloeden; • Eet de dag voor het kauwen geen voedsel met harde korstjes; • Zorg dat u tenminste een half uur voor het kauwen: • Uw tanden niet poetst; • Uw tanden niet flost; • Niet meer eet of drinkt; Heeft u een verhoogde kans op verslikken, overleg dan met uw arts over eventuele maatregelen; • Eet geen drop en rook geen tabak op de dag van afname; Doe de afname het liefst op een dag zonder avond- of nachtdienst.Onderzoek en het verzamelen van speeksel. • Om speeksel te verzamelen gaat u kauwen op de kauw wat. Voor een betrouwbare laboratoriumuitslag is het belangrijk dat u het speeksel verzamelt op het tijdstip dat de arts op het laboratoriumformulier heeft aangegeven.Het verzamelen van het speeksel. • Controleer het aangegeven tijdstip. Het liefst rond middernacht, tenzij de arts een andere tijd heeft aangegeven; • Noteer de exacte tijd waarop u gaat kauwen op de buis; • Spoel de mond met water; • Pak de salivette bij het doorzichtige plastic zo hoog mogelijk vast (zie afbeelding), dus vlak onder de dop. Verwijder de dop; Neem het wattenrolletje uit het bovenste buisje (het zeefje). Kauw het voorzichtig tot u het gevoel heeft dat u het speeksel niet meer in de mond kunt houden. Hiervoor is gemiddeld anderhalve minuut voldoende; • Doe het natte wattenrolletje terug in het bovenste buisje (het zeefje). Sluit de salivette met het dopje af; • Bewaar de gesloten salivette met daarin het wattenrolletje met speeksel in de koelkast; • Verzamel het speeksel nauwkeurig. Als u zich vergist kunt u bij het Laboratorium Bloedafname een nieuwe salivette ophalen en opnieuw beginnen met verzamelen;Inleveren van de salivette De salivette kunt u samen met het laboratorium aanvraagformulier inleveren bij het Laboratorium Bloedafname. Hier heeft u ook de salivette opgehaald. Vergeet niet een nummer bij de automaat te trekken voor ‘inleveren materiaal’. Lever de salivette na het verzamelen van het speeksel zo spoedig mogelijk in, op de dag zelf of de eerstvolgende dag dat het Laboratorium Bloedafname is geopend. Houd er rekening mee dat het Laboratorium Bloedafname alleen op werkdagen is geopend van 7.30 uur tot 17.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur.De uitslag U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw behandelend arts.Bron: Flevoziekenhuis

De rol van de lever bij bijnieruitputting

De lever maakt het grootste gedeelte aan van het cholesterol dat nodig is voor de productie van steroïde hormonen. Wanneer de lever hiertoe onvoldoende in staat is, leidt dit rechtstreeks tot een vermindering van de productie van deze hormonen. Het is dus belangrijk om te zorgen voor een gezonde lever en deze zo min mogelijk te belasten met allerlei toxische stoffen en grote hoeveelheden alcohol en vergeet ook niet het gebruik van deodorant, waar allerlei stoffen in zitten, die via de lymfe ook gereinigd moeten worden in de lever..

Cortisol schommelt gedurende de dag

De normaal waarden van cortisol zijn niet altijd gelijk, maar schommelen gedurende de dag. De waarde is uitgedrukt in nmol/L (nanomol/liter, aantal deeltjes stof per liter)

 • Tijd: 08:00 uur: 150 – 700 nmol/L
 • Tijd: 17:00 uur: 100 – 400 nmol/L
 • Tijd: 23:00 uur: 210 nmol/L

Operatief verwijderen van de bijnieren en overmatige aanmaak van hormonen

Als beide bijnieren of een deel van de bijnieren zijn verwijderd, moet je levenslang corticosteroïden en fludrocortison gebruiken. Tumoren buiten de hypofyse en bijnieren die overmatig hormonen produceren, worden meestal waar mogelijk operatief verwijderd. Bepaalde middelen kunnen de cortisol spiegels verlagen en kunnen in afwachting van een ingrijpendere behandeling zoals een operatie worden gebruikt.

Synacthen stimuleert de bijnierschors om tijdelijk extra cortisol af te geven. Er wordt dan gemeten op verschillende tijdstippen tijdens de test en de hoeveelheid aangemaakte cortisol in jouw bloed. Een dexamethason suppressietest (medicijnen), door het innemen van het medicijn kan de hoeveelheid cortisol gemeten worden in het bloed.

Ongezonde voeding is een hoofdoorzaak van bijnieruitputting

Probeer altijd voor 10.00 uur ’s morgens te eten. De glycogeen voorraad van het lichaam moet dan echt aangevuld worden. Glycogeen voornamelijk opgeslagen in de spieren en de lever en dient het als tweede langdurige energieopslag (vetten in vetweefsel dienen als eerste energieopslag). Uit voedsel opgenomen koolhydraten worden als glycogeen opgeslagen in de lever (de hoogste concentratie) en in de spieren (de grootste hoeveelheid), waar het wordt gebruikt als makkelijk aanspreekbare energievoorraad.

Eet niet te laat en vermijd cafeïne en bewerkte koolhydraten

Probeer je lunch vroeg in de middag te eten en je avondmaaltijd voor 18.00 uur. Ik raad mensen die te veel gewicht hebben aan om in de middag warm te eten, omdat je dan je dan de voeding nog kan verteren en in de avond een lunch. Vermijdt koffie en andere drankjes met cafeïne of minder dit in ieder geval. Cafeïne verstoort het slaappatroon. Kruidenthee is een goed alternatief. Probeer binnen een uur na het ontwaken te eten.

Lang niet eten is moeilijk voor de bijnieren, sla geen ontbijt over en neem een proteïnerijk ontbijt

Eet niet teveel bewerkte koolhydraten suiker, zoals omschreven in pre-diabetes. Koolhydraten verhogen je bloedsuiker gehalte waarop je alvleesklier insuline gaat produceren om die verhoging te verwerken. Insuline verlaagt de cortisol productie. Conclusie: Als je bloedsuiker omhoog gaat dan gaat je cortisol naar beneden. Het helemaal vermijden van koolhydraten kan tot gevolg hebben dat je cortisol niveau verhoogd blijft terwijl je het juist naar beneden wil brengen.

Te weinig onbewerkte koolhydraten

Als je te weinig koolhydraten binnen krijgt, verhoog je cortisol omdat je spieren dan graag glucose willen ontvangen . In ruil daarvoor verhoogt je cortisol zelfs nog meer. En dat kan echte problemen geven in de avond en als je slapen gaat. Dus zie je een koolhydratenarm dieet staan, dan is dit geen koolhydratenvrij dieet. Je kunt beter dagelijks minder koolhydraten eten, denk dan vooral aan brood, pasta, witte rijst en aardappelen. Vervang aardappel door zoete aardappelen, dat verminderd de kans op pre-diabetes. Vervang brood door wortel wraps en pasta door bijvoorbeeld spaghetti te maken van spaghetti pompoen.
 • Kaliumrijke voeding zoals bananen maken de conditie van de bijnieren erger en kan beter vermeden worden;
 • Eet zo veel mogelijk biologisch, laat geraffineerde granen en alle bewerkte voeding achterwege (pasta’s, pizza’s, rijstwafels, crackers, brood e.d.);
 • Probeer dagelijks 5 tot 7 kleine porties biologische groente te eten, bijvoorbeeld in een salade, fruit moet 2/5 deel zijn van het geheel;
 • Vermijdt zetmeelrijke voeding, zoals witte rijst en witte aardappelen. Je kunt beter bruine rijst, quinoa of zoete aardappel nemen (in de avond) om de cortisolspiegel te verlagen en voor een betere nachtrust. Maar beperk de zoete aardappel wel, deze is ook kaliumrijk.

Maak in de ochtend eerst de glucose in de cellen leeg

 • Vermijdt suikerrijk fruit en sappen, vooral bij het ontbijt;
 • Elimineer transvetten (dit zouden we zo wie zo moeten doen), Trans betekend de vetten zijn niet puur natuur, maar gemanipuleerd en veranderd van samenstelling
 • Eet (gezonde) vis;
 • Nutriënten die de bijnier ondersteunen zijn: chocola (85% cacao, biologisch, donker), groene bladgroenten, noten, zonnebloem– en pompoenzaden, lijnzaad ( deze moeten tot poeder gemalen, anders maken ze het slijmvlies stuk. Malen kan in een koffiemolen en chiazaad en proteïnen van grasgevoerde dieren.

Combineer elke maaltijd met proteïne en natuurlijk of dierlijk vet, voorkom trek

KokenKoken
 • Combineer bij elke maaltijd en tussendoortje vet en proteïne, zoals; Amandelen, sesamzaad, zonnebloempitten, granen, walnoten en groenten bevatten veel proteïnen. Dit verzekert je van energie tussen de maaltijden door. Ga niet alleen fruit eten, dit maakt je bloedsuikerspiegel instabiel en eet je graag fruit, eet het dan na 14.00. Neem je vet van olijfolie, kokosolie en avocado;
 • Fruit als vijgen, meloen of gedroogd fruit kan beter later op de dag gegeten worden (vanaf lunch tot diner). Appels en bessen zijn goede laag-glycemische opties;
 • Neem een kleine hoeveelheid proteïnen en vet voor het slapen gaan -zoals kaas of kwark- wanneer je moeilijk in slaap valt of tussen 2.00 uur en 3.00 uur wakker wordt.